01+02 june 2019 - Gaasterpark Amsterdam

BUURT-INFORMATIE

buurtenpagina_1

AMSTERDAM OPEN AIR 2019

Het stadsfestival Amsterdam Open Air is een samenwerking van AIR Events en Apenkooi in het Gaasperpark in Amsterdam Zuidoost en vindt plaats op 1 en 2 juni 2019. Amsterdam Open Air is een elektronisch muziekfestival. De hoofdactiviteit is dansen op muziek van binnen- en buitenlandse dj’s en live-acts. Maar het festival biedt veel meer dan alleen maar muziek. Er is een uitgebreid scala aan vegetarisch eten te verkrijgen en er zijn over het hele terrein diverse activiteiten waar de bezoekers aan kunnen deelnemen, zoals workshops, een markt en kleine theatervoorstellingen. Ook vinden er diverse performances plaats van creatieve partijen en jonge collectieven uit de stad Amsterdam.

buurtenpagina2

VEIIGHEID IN DE BUURT

De organisatie en het beveiligingsbedrijf hebben gezamenlijk de volgende ambitie: “Het realiseren van een veilig en ongestoord verblijf van de bezoekers en de medewerkers aan dit evenement en het door aanvullende maatregelen, indien mogelijk, bewaken van te zware inbreuken op de belangen van bewoners, bedrijven rond het evenemententerrein.”

Om dit mogelijk te maken zorgen wij ervoor dat tijdens het evenement niet alleen beveiliging op het terrein is, maar ook daaromheen. Ook is er een buurtregisseur aangewezen die zich actief om het terrein heen beweegt om de buurt in de gaten te houden en te reageren op situaties daar waar nodig is. Na afloop van het festival zal direct worden aangevangen met het schoonmaken van de route naar het terrein toe, zodat voor buurtbewoners en parkgebruikers geen extra overlast in de vorm van zwerfvuil ontstaat.

 

buurtenpagina3

AMSTERDAM OPEN AIR & ZUIDOOST

  • Afrolosjes

In het buurthuis in Ganzenhoef werd Afrika Epic Sounds opgericht. Dit was een plek waar opkomende talenten in Zuidoost de mogelijkheid kregen om op te treden. Tijdens de eerste editie van Amsterdam Open Air (2011) kreeg Afrika Epic Sounds (Afrolosjes) een podium wat ze vulde met het grootse talent uit Zuidoost. Door de jaren heen is het podium op Amsterdam Open Air steeds groter en groter geworden, en behoort Afrolosjes nu tot een van de grootste podiums op het festival. Naast het festival toert Afrolosjes door het hele land met hun eigen feesten en optredens.

  • ROC studenten

Elk jaar nodigen we leerlingen van het ROC in Zuidoost uit voor een rondleiding op het terrein van Amsterdam Open Air.

  • The Colour Kitchen, Langerlust

In samenwerking met Boerderij Langerlust zorgen wij ervoor dat onze volledige crewcatering verzorgd wordt door The Colour Kitchen. The colour Kitchen is een initiatief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans te geven. Er word gewerkt met met regionale partners en koken het liefst met verse seizoen ingrediënten. Daarnaast investeren wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling en toekomst van de leerlingen en professionals.

 

buurtenpagina4

GELUID

Het spectrale bronvermogen van de installaties op het festivalterrein is bepaald op basis van een normstelling van 100 dB(A) op 25 meter van de geluidsbron. De normstelling op de camping is hierbij een muziekgeluidniveau van 90 dB(A) op een afstand van 10 meter van de geluidsbron. Het maximale geluidsniveau voldoet aan de normen uit het evenementenbeleid en het locatieprofiel voor deze locatie.

Buurtenpagina5

MOBILITEIT

Mobiliteit

De opzet voor 2019 is een meerdaags festival dat op beide dagen om 12:00 uur begint en zal eindigen om 23:00 uur. De verwachting is 20.000 bezoekers per dag, in totaal 40.000 over het gehele weekend. Op ervaringscijfers gebaseerd is de verwachting dat 70% van de bezoekers met het OV (voornamelijk metrolijn 53) komt, de resterende bezoekers met eigen vervoer, Kiss & Ride, taxi’s en fietsen.

  • Parkeren

Amsterdam Open Air streeft ernaar een ‘’autovrij’’ festival te zijn. Dit houdt in dat wij duidelijk naar onze bezoekers communiceren gebruik te maken van het openbaar vervoer. Daarnaast motiveren wij onze crew en bezoekers om te carpoolen of gewoonweg gebruik te maken van de fiets. Daarentegen moeten we toch rekening houden met parkerende bezoekers. Net als vorig jaar zullen we gebruik maken van de weilanden naast Boerderij Langerlust om de bezoekers te laten parkeren. Verkeersbegeleiders zullen hierop toezien en handhaven.

  • GVB

Amsterdam Open Air wordt gehouden in het Gaasperpark. Dit is goed te bereiken via Metrolijn 53. Komt u van buiten Amsterdam dan kunt u via Centraal Station, Amsterdam Bijlmer/Arena en Amstel Station metrolijn 53 nemen. Tijdens de instroom en uitstroom van het festival hebben wij extra metrostellen ingekocht bij de GVB om de stromen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Langs de route vanaf het festival tot aan het metrostation zullen beveiligers toezicht houden op de openbare orde. Verkeersregelaars houden toezicht op de splitsing der vervoersstromen. Bij het metrostation zullen fietsers en scooters doorverwezen worden naar de juiste parkeerplaatsen

  • Weilanden

Het weiland wordt gehuurd van het Groengebied Amstelland. De bezoekers kunnen vanaf de parking te voet het festival betreden via entree oost. De aan en afvoerroute is via de A9, Kromwijkdreef, Langbroekdreef, Provincialeweg en Driemondweg. Bij slecht weer voorspellingen worden de weilanden extra gereed gemaakt voor parkeren in samenwerking Groengebied Amstelland. Vanuit de organisatie worden o.a. extra rijplaten gelegd en zullen er sleepwagens/ tractoren paraat staan. Na het festival zal het Groengebied Amstelland de staat van de weilanden controleren, mocht er schaden opgelopen zijn zullen de kosten natuurlijk vergoed worden door Amsterdam Open Air.

buurtenpagina6

BIJENHUISJE GAASPERPARK

In de aanloop van, of na afloop van een festival wordt er een vrijwilligersdag georganiseerd waarbij wij, als organisatie, iets terugdoen voor de buurt. Eerdere voorbeelden hiervan zijn een schoonmaakdag, een circus-thema dag voor bijstandsfamilies, een minifestival voor verstandelijke gehandicapten of een feestdag in een bejaardentehuis.Dit jaar willen wij met de opbrengsten van de donaties het Bijenhuisje in het Gaasperpark aanpakken. Deze is behoorlijk toe aan een opknapbeurt. Samen met vrijwilligers gaan we ervoor zorgen dat het bijenhuisje wordt gerestaureerd en de bloementuin wordt heraangelegd. Ook wordt het parkeerterrein van Regardz gehuurd. Wij doneren dit geld aan het Ronald McDonald huis.

Buurtenpagina8

BEREIKBAARHEID VAN HET PARK

Op het kaartje zijn de wegafzettingen te zien. 

buurtenpagina 8

DUURZAAMHEIDSPLAN

Voor een uitgebreid duurzaamheidsplan klik hier.

buurtenpagina9

CONTACT

Mocht u toch (geluids-)hinder ervaren tijdens het festival, dan kunt u tussen 08:00 en 00:00 contact opnemen met de organisatie van Amsterdam Open Air via telefoon 020 851 06 77 of mailen naar buurt@amsterdamopenair.nl.  

U kunt ook contact opnemen met de gemeente Amsterdam, telefoon 14020 en bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 18.00 uur. Meldingen tijdens evenementdagen kunt u via de website van de gemeente Amsterdam indienen.